Vegan Tekstil
Giyim ürünlerinin seçimini yaparken, üzerlerindeki etiketlere göz atılması çoğu zaman yeterli olmamaktadır. Çünkü, ürün kategorilerinde marka tercihleri esnasında, bizlerin yapacağı basit değişiklikler sayesinde hayvansal üretimi yapılan tekstil sektörünü tercih etmeden sevilen giyim ürünlerini kullanmak vegan tekstil ile mümkün. Gerçek hayvan derisinden yapılan kıyafetler yerine artık suni deri ürünler yani vegan ürünler bulunabiliyor. Artık birçok tekstil ürünü, hele hele deri görünümlü ürünler sentetik malzemelerden yapılabiliyor.
Vegan Deri
Deri ürün üretimleri hakkında çeşitli bilgiler yaygın olsa bile , süet kumaş üretimi hakkında bir detaya dikkat edilmesi lazım. Buzağıların derisi de süet olarak kullanılabiliyor. Süet ya da nubuk ismi verilen kumaşlar yerine, suni bir ürün olan süedetlerin tercih edilmesi önemli.
Vegan Tekstil Kumaş Nedir?
Veganca yaşamanın temelinde hayvansal ürünleri tercih etmeme ve arındırılma vardır. Vegan yaşamanın ana mantığı da budur. Süt ve süt ürünleri-et ve et ürünleri gibi ürünleri kesinlikle tercih etmezler. Hatta ürünlerin içeriğinde hayvansal madde yer alan ürünleri de tercih etmekten kaçınırlar. Bu bir yaşama stili olması sebebiyle de aynı durumu yaşantılarına tercih ettikleri tüm ürünlerde uygularlar. Vegan besin tüketiminin yanında hayvansal maddelerin kullanımı ayrıca çok abes bir durumdur. Bu nedenle de hayvan yününden elde edilen kumaşlar gibi tüm hayvansal hayvansal temalı kumaşları ve türevlerini satın almazlar. Tekstil ürünlerinin vegan kumaş olabilmesi için yalnızca hayvansal ürünlerden elde edilmesi de yeterli değildir. Aynı zamanda da üretim aşamasında herhangi bir hayvansal deneyin de kullanılmaması gerekir. Ürünlerin herhangi bir hayvansal ürün ile karıştırılmaması önmeldir.
Bambu, akrilik, polyester gibi iplikler den üretilen kumaşlar, vegan kumaş olabilmektedir. Kumaşların doğal ya da sentetik olması pek önemli değildir. Hayvansal herhangi bir hammadden elde edilmemiş olması önemlidir.
Vegan Tekstil Ürünü Sertifikası
Vegan tekstil ürünleri denildiği zamanlar da akıllarda;, mont, tişört ayakkabı, aksesuarlar, mücevher, ev tekstili , havlu, kumaş gibi bir çok kategorinin kapsama alanına girmektedir.
Vegan tekstil konusunda firmalar , tedarik zinciri boyunca vegan kültürünü tehlikeye sokabilecek olan ve veganların güvenini azaltabilecek birçok durumun devreye girdiğini bilmektedir. Vegan tekstil sertifikaları ile laboratuvarlarda yapılan tüm testler tamamı ile alanında uzman olan ekipler tarafından değerlendirmelere alınır. Böylelikle de söz konusu olan vegan ürün yada ürünler üzerinde ortaya çıkan tüm bu belirsizlikler ortadan kaldırılır. Vegan tekstillerin üretiminde yün hammaddesi yerine, koyunların canını yakmadan birçok doğal kumaştan bazıları kullanılmaktadır. Özellikle günümüzde , mükemmel ürün kombinasyonu olan yüksek kaliteli vegan kumaşların üretimi günden güne artmaktadır . Oldukça dikkat çekici olan giyim markaları , yün endüstrisinin yaptığı eziyetler sonucunda vegan olan bu malzemeleri tercih etmektedir. Ayrıca vegan tekstilde kullanılan kumaşlara yoğun rağbet görmektedir.
Günümüzde vegan tekstil kullanımı sonucunda , yukarıdakilere benzer birçok farklı kategoride kullanılarak çeşitli vegan ürünleri ortaya koyulmaktadır. Ama bazen bu durumda birtakım problemler yaşanmaktadır. Buradaki asıl problem firmaların belirtmiş oldukları gibi tedarik aşamasında yetersiz denetimlerin yapılması sebebi ile ürünlerin üretim aşamasında içeriklerinin tüketicilere kesinlikle şeffaf olarak yansıtılamamasıdır sorunudur.
Hayvansal kaynaklı olan tüm ürünlerin yerine bitkisel temalı olan tekstil ürünleri tercih edilmekte artış göstermektedir. Veganlar bu ürünleri satın alırken dikkat ettikleri en önemli nokta vegan Lisansına dikkat etmektedir. Vegan lisansı, ürün üretmekte olan firmaların üretimlerini yapmaları halinde tekstil ürünlerinin belgelemeleri zorunluluğu da beraberinde getirmiştir.
Vegan Tekstilde Kullanılan Hammaddeler Nelerdir?
Vegan Tekstil Ürünlerinin üretiminde kullanılabilen çeşitli hammaddeler şu şekildedir:
- Pamuk
- Keten
- Deniz yosunu
- Odun
- Ağaç Elyafı
- Kenevir
- Soya fasulyesi
- Geri Dönüştürülmüş Polyester
Vegan tekstil sertifikası ile , herhangi bir tekstil ürününün, üretim aşamasında hayvansal hammadelerin kesinlikle kullanılmadığı veya vegan ürünlerin üretimi aşamasında herhangi bir hayvanın zülme uğramadığının kanıtıdır. Yalnızca vegan değil, bunun haricinde ki insanlar için satın alımı düşünülen bir tekstil ürününün vegan şartlarına göre uygun bir şekilde üretilmesi de önemli bir tercih nedenidir. Tekstil ürünlerinde vegan standartlarına uygun olarak yapılan üretim şekilleri uzun bir süredir bir çok ünlü firma tarafından uygulanmaya çalışılmaktadır. Hayvansal temalı kaynaklardan uzak durulacak ; giyim, kozmetik, kumaş, yastık, yorgan, ayakkabı gibi birçok alanda üretim devam etmektedir. Vegan tekstil sertifikaları, akredite laboratuvarlarda yapılmakta olan testler ve değerlendirmelerin tüm şartlarını içerir. Ayrıca mevcut ürün veya ürünlerin üretimi aşamasında içeriğinin resmi evraklar da kayda geçmesi de tüm belirsizliği ortadan kaldıracaktır.
Günümüz koşullarında hayvanlardan bağımsız bir tekstil ürünlerinin üretilmesi sahip olunan teknolojik şartlar ile artık mümkün ve oldukça kolaydır. Vegan tekstil kategorisinde yün kullanımı yerine, hayvanları yumruklamayı ve ezmeyi içermeyen birçok hammaddenin üretimi başarılı olmuştur. Özellikle de son zamanlarda , yumuşak ve sürdürülebilirliğin başarı ile sağlandığı yüksek kaliteli vegan kumaşlar sayesinde de günden güne artış gözlemlenen bir alanın artış göstermesi de ümit verici.
Gün geçtikçe ve gününüz teknoloji geliştikçe de tekstil alanında faaliyet göstermekte olan bir çok firma , hayvansal hammadde endüstrisinin yapmış olduğu eziyetleri desteklemeyen bu vegan malzemeleri tercih etmeye yönelmektedir.
Mesela organik pamuk, kansorejen kimyasallar olmadan yetiştirilerek doğayı koruyarak elde edilir. Ayrıca keten kumaşı da yumuşayan ve oldukça fazla güçlenen dayanıklı bir kumaş malzemesidir. Aynı şekilde, deniz yosunu bir tekstil hammaddesi olarak kolayca kullanılabilir ve denizde bol bulunur . Kurtulmak sureti ile kullanım imkanı bulunan deniz yosunları tekstiller için malzemelerin üretildiği selüloz elyafına eklenmek sureti ile kullanılır. Bu hammadde ile kullanılan kahverengi algler, sözde hücre yenilenmesini de aktive etmekte büyük rol oynar.
Günümüzde ayrıca odun hammaddesinden yapılan bir malzeme kimyasal kullanımı olmadan parçalanabilir. Böylelikle de odundan kumaş üretimi yapılabilir.
Vegan Deri Nedir?
Vegan deri, hiçbir hayvansal hammaddelerin kullanılmadan üretilerek , doğa dostu olam suni deri türüdür. Deri olarak adlandırılması sadece lafta. Çünkü bu kaplama olan yapay bir kumaştır.
Suni Deri Kumaş ve Vegan Deri Kumaş Arasındaki Fark Nedir?
Suni Deri olarak adlandırılan kumaşlar , gerçek deri gibi görünmesi amacıyla yapılmış fakat aslında sentetik bir ürün olarak herhangi bir alt tabaka olarak karşımıza çıkmaktadır. Suni deriler, hiçbir şekilde herhangi bir hayvanın derisini içermez. Ayrıca bu kumaş, gerçek derinlere göre daha kolay temizlenmektedir.
Vegan deri, doğal deriye göre daha çok kullanım avantajlar sunmaktadır; doğal deri gibi kansorejen madde içermeyen, insan sağlığını kesinlikle tehlikeye sokmayan bir üründür. Vegan tekstil ürünleri; daha dayanıklı, sudan etkilenmeyen bir yapıda olması sebebi ile de daha uzun yıllar kullanım ömrüne sahiptir. Suni derilerin, temizlikleri doğal deri kumaşlara göre çok daha kolay yapılmaktadır. Kesinlikle boya ve koruyucu bakım ürünlerine ihtiyaç duyulmadan , sadece nemli bir bez ile suni deri kolaylıkla temizlenecektir. Ayrıca suni deriler fiyat olarak da fazlasıyla uygundur. Vegan tekstil, üretilen bir ürünü, gerçek deriden üretilmiş olan bir ürünün yarı fiyatına hatta daha uyguna fiyatlarla birçok markadan satın alımı yapılabilir.
Suni Deri ve Gerçek Seri Arasında ki Fark
Suni deriden üretilen ürünlere bakıldığı zaman , belirli bir standart olduğu görülmektedir . Suni deriler, ilk bakışta güzel görünse de doğal bir görünüm bırakmaya bilir. Ayrıca gerçek deri ile suni deri arasındaki doku farkı da kolaylıkla anlaşılır ve hissedilir. Doğal gerçek derinin verdiği kalite ve his elbette farklıdır. Fakat suni deri sayesinde hiç bir hayvan can vermek zorunda kalmamaktadır.
Vegan Suni Deri ve Gerçek Deri Arasındaki Dayanıklılık Farkları
Suni deri elbette gerçek derinin dayanıklılığını sahip değildir. Gerçek deri yıllarca kullanılmaktadır. Suni deri için ise bu durum ne yazık ki söz konusu değildir. Suni deri olan ürün ne kadar fazla kullanılırsa o kadar çabuk yıpranacaktır. Bazı insanlar deri kullanmanın doğa için kötü olmadığını iddia etse de vegan olan kişi sayısı her geçen gün artmaktadır.
Suni deri haricinde vegan insanların yöneldikleri kumaş türleri aşağıdaki gibidir :
l Kenevir kumaş
l Keten kumaş
l Polar kumaş
l Mikrofiber
l Bambu kumaş
l Naylon kumaş
l Elastan kumaş
l Poliüretan kumaş
l Polyester kumaş
l Suni ipek kumaş
l Saten kumaş
l Suni Süet kumaş gibi
Ayakkabı modellerinde ve de bazı çanta çeşitlerinde yapıştırıcı olarak hayvan jelatinlerinden elde edilen malzemeler kullanılmaktadır. Bu durumu en kolay bir şekilde öğrenmek için etiket kontrolleri yapılarak öğrenme şansı ne yazık ki her zaman olmayabiliyor. Bazı ayakkabı firmaları ayrıca vegan koleksiyonlar çıkartarak vegan müşterilerinin bu ürünleri rahatlıkla kullanımı sağlanmaktadır . Ancak bu ürünler sınırlı sayıda değil. Bir ayakkabıyı veya çantayı satın almadan evvel üretici firma kim ise onunla iletişime geçilmeli ve konuyla ilgili detaylı bilgiler alınmalıdır.
Ayakkabı ve çanta yapıştırıcı malzemelerin hayvansal içerikli mi yoksa suni mi olduğu konusunda detaylı bilgiler elde edilebilir. Çünkü zaman zaman ürün etiketlerinde detaylı içerik bilgilerine ulaşılamamaktadır.
Ayrıca bu konuyla ilgili başka bir seçenek de bulunmaktadır. Daha önceleri birçok veganların bu hususta yapmış olduğu araştırmaların sonuçlarından yararlanmak amacı ile bu firmalar da çalışan veganların da düşüncelerine dikkat edilmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu; ayakkabı ve çanta modelleri yıldan yıla değiştikçe üretim firmalarınında üretim yöntemleri de değişim gösterecektir.
Bu nedenden ötürü de güncel olmayan firmaların bilgileri teyit edilmeden doğru kabul edilmemelidir.
Bu konuda dikkatli olunmalı ve de mümkün olduğunca üretici firmaya bu konuda iletişim kurulması gerekir.
Deri, İpek ve Süet Kumaşlar
Her yerde vegan kişilerin sormuş olduğu soru şu: “Vegan kumaşlar hakiki süet, deri ve ipeklerin yerine geçebilebilecek mi? "Doğanın korunma bilincine sahip olan insanların, hayvan zulümden uzak ve bütçe konusunda bilinçli insanların artışına yönelik mevcut yönlendirmeler sayesinde, hayvansal ürün tüketiminden vegan ürünlere geçiş hareketi çoktan başlatılmıştı.
Süet Kumaş
Süet, koyun derisi başta olmak üzere ;geyik, timsah, domuz yılan, rakun, kurt tilki ve tüm hayvanlar haricinde yapılan yapay bir kumaştır. Süet deri türü olarak, bu derilerin dayanıklılıkları gayet azdır.
Ayrıca esnekliğini ve de rengini korumak amacıyla dasürekli bakım gerektirir. Vegan ürünler sadece hayvanların hayatını kurtarmakla kalmaz ayrıca çevre dostu bir imaj yaratır.
Vegan, süet, polyester veya. mikrofiberlerle yapılan tüm ürünlere göre, suni süet daha kolay korunmaktadır.
Doğal süet görünümü sayesinde gerçek deri hissi ile vegan ürünlerde leke tutmaz ve plastik malzemeleri sayesinde de kolayca temizlenecektir. Bazı vegan ürünler geri dönüştürülmüş olan malzemeler kullanılmak sureti ile çevre dostluğunu bir adım öteye taşımaktadır. Tamamen vegan kumaşlardan üretilen ürünler ayrıca farklı bir tasarım sürecini de beraberinde getirmiştir. Ayrıca tüm laboratuvar ortamlarında vegan üretimler için alternatif bir çok çalışma da yapılmaktadır. Bu süreçte bitkisel bazlı ürünlerin kullanımı önemlidir. Çünkü hayvansa her ürün bir hayvanın kaybına sebep vermek demektir. Bu açıdan da bitkisel bazlı vegan tekstil ürünlerinin kullanımı önemlidir. Ayrıca birçok ünlü modacı, kendi tasarımları olan bitkisel bazlı ürünleri piyasaya sürmüştür. Özellikle; Paris, Almanya gibi ülkelerde vegan tekstil ürünlerinin üretimi ve de moda tasarımı süreci epey düzeyde etkilenmiştir.
Bitkisel Bazlı Tekstil Nedir?
Kumaş türevlerinde herhangi bir hayvansal hammaddenin veya kimyasal türevi kullanılmadığı, yalnızca bitkilerden türetilmiş olan kumaşlardan yeni ürünlerin üretilmesine "bitkisel bazlı tekstil" denilir. Burada ana tema yine veganlıktır. Bitkisel bazlı ürünlerde genelde ; pamuk, kenevir, keten, odun gibi hammaddeler kullanılır.
Bitkisel Kumaşlar Nasıl Üretilir?
Bitkisel kumaşlar, çeşitli bitkilerin; tohum, yaprak ve meyvelerinden üretilerek bir tekstil ürünü olarak eğrilebilen liflerden üretilmektedir.
Bitkisel lifler elde edilmiş oldukları bölgelere göre; tohum, sap, yaprak ve de meyveden üretim şekilleri ile sınıflandırılır. Bu lifler sayesinde selüloz ve az miktarda lignin ve pektin üretimi gerçekleşir.
Bitkisel Kumaşlar ve Özellikleri
Bitkilerin ana özelliği selüloz olması sebebiyle bitkisel liflere selülozik lifler de denilmektedir. Yukarıda bahsi geçen bitkilerden elde edilmesi başarılar ve de doğrudan vegan tekstil ham maddesi olarak kullanılabilen lifler ayrıca bitkisel tekstil sınıfınada girer.
Bitkisel Tekstil Tanımı ve Yapısı
Giyim ihtiyacı bulunan insanların bazıları vegan ürünlere ihtiyaç duymaktadır. Hemen hemen yaşamın her alanında çeşitli tekstil ürünleri vegan olarak kullanılır. Bitkisel temalı ürünlerde sadece, bitkisel hammaddeler kullanılır. Böylelikle herhangi bir hayvanın zarar görmesi söz konusu değildir.
Vegan Tekstil Sertifikası Nasıl Alınır?
Vegan tekstil sertifikası, ilgili tekstil metaryelinin hiçbir şekilde, hayvansal bileşen içermediğini ve bu şekilde üretiminde hiçbir hayvanın zulme uğramadığını belgelemektedir. Şayet tekstil ürünü hakkında vegan kriterlerini karşılanıyor ise , bir vegan tekstil sertifikası alımı gerçekleşecektir.
Vegan tekstil sertifikası edinen kumaş ve türevlerinin üzerinde bulunan vegan logosu, vegan ürünlerle ilgilenen veganlar tarafından kolayca görülmektedir. Ayrıca veganların içerik listeleri konusunda tedirgin olmadan alışveriş yapmalarına büyük ölçüde yardımcı olur. Bunun yanında firmaların büyüyen vegan sektöründe tanımalarına, vegan yaşama biçimini ve temsil etmiş olduğu yaşam tarzına uygun bir haline gelmesine yardımcı olur. Sertifikalı Vegan Lisansları şu anda birçok firma tarafından üretilmekte olan birçok mamül bulunmaktadır. Sertifikalı Vegan Lisanslama sayesinde , insanların veganlık hususunda bilgilendirmenin yanı sıra, vegan üretim yapan firmaların daha da tanınır olmasına ve ilk tercih sebebi olmalarına neden olarak diğer firmalarında devamlılığı sağlanan konularda adım atmasına yol açar.
Vegan tekstil sertifikası almaya karar veren firmaların dikkat etmesi gereken en önemli nokta, test konusunda alanında güvenilir, tarafsız ve de bağımsız bir şekilde çalışan kuruluşlar ile çalışılmış olunmalıdır . Bunun yanında mevcut kuruluşun ulusal ve uluslararası düzeyde yani İSO güvencesi altında olunası sebebi ile ve firmalara sunduğu sertifikanın tüm dünya standardında geçerli olduğundan emin olunmalıdır.
Güvenilirliğine inandığınız ve ürünlerinizi getirdiğiniz kuruluş ile iletişime geçilerek, başvuru sırasında yapılması gereken tüm detaylar öğrenildikten sonra, süreç konusunda detaylı tüm detaylar alındıktan sonra lisanslana sürecine başlayabilirsiniz.
Şayet tekstil ürünleri vegan kriterlerini harfiyen karşılıyor ise ve ideal bir üretim sürecine sahip ise lisanslama süreciniz oldukça kolay ve de zahmetsiz olacaktır. Vegan tekstil sertifikası süreci, sertifika almak istenilen tüm tekstil ürünlerinin ve de bileşenlerinin ayrıntılı bir içerik bilgisinin yanı sıra üretim tesisi, üretim aşamaları, temizlik protokolleri ve herhangi bir üretim de kullanılan ekipmanı veya üretim hattını da kontrolü ile süreç devam eder. Tüm yapılan kontroller, lisanslama süreci ile ilgili olarak ürünün üretim aşamalarına bağlı olmak şartı ile değişebilir.
Bazı durumlarda genellikle bir veya üç hafta içerisinde kontroller sonuçlanmaktadır.
Vegan Ayakkabı Üretimi
Günümüzde hemen hemen her yıl , ayakkabı derisi endüstrisi, ayakkabı modeli ürünlerini üretebilmek amacıyla yaklaşık olarak bir milyardan fazla hayvansal hammadde ürünlerini kullanıyor. Deri ayakkabı ürünlerinin üretimi aşamasında sıklıkla hayvansal deri kullanımı ile artış gösteren atıklar büyük sorun teşkil etmektedir.
Ayrıca deri mamüller daha yüksek karbon ayak izini içererek doğaya zarar vermektedir . Fakat bu durum birçok önlemin alınmasını da beraberinde getirmiştir. Hayvanlara yapılan işkence içermeyen ya da vegan mamül sunan onlarca vegan firması vardır. Hatta artık günümüzde vegan ayakkabı bile var. Bu firmalar , her bütçe için uygun fiyatlı, tarza uygun ve oldukça rahat vegan ayakkabılar üretmeye çalışmaktadır.
Vegan tekstil ürünlerine genel açıdan bakıldığında ; hayvan derisi, kürk, koyun yünü, ipek gibi hammaddeler den elde edilmiş olmamalıdır. Veganlar tarafından onay alan ürünler ise ; organik pamuk, keten, deniz yosunu, odun, geri dönüştürülmüş olan gibi ürünlerdir. Tekstil alanında kullanılan bu hammaddelerin yanında ayrıca; vegan ürünün temizlik malzemeleri, parfüm, üretim ekipmanı , el dezenfektanı, deterjan, sabun, bebek bezi, ev tekstili, gibi birçok ürün kategorisinde de veganlık onayının sağlamasıdır.
Vegan ürünler için genel olarak belirlenmiş olan standartlar bunlardır:
- Hayvansal hammaddelerden oluşan ürünler içermemeli
- Ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesi yasaktır
Vegan yaşamın sürdürülebilir olmasının, temel amacı ilk aşamada doğayı koruma nedenlerdir. Daha sonra vegan yaşam stilinin hem insan sağlığının korunması hem de doğayı koruma bilincinin farkına varılması da vegan yaşam stilinin tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biridir.
Doğanın varlığına uygun olan ve vegan tekstil olarak bilinen birçok mamül bu yüzden dikkat çekmektedir.
Vegan Cupro Kumaş Nedir?
Pamuk liflerinin ve de pamuk atıklarının saflaştırılması ile elde edilmiş olan bu kumaş türü yapay ipek olarakta adlandırılmaktadır. Kumaş yapısının ipeğe benzemesi sebebi ile ona bu ismi vermiştir.
Lüks bir kumaş türünden beklenen tüm dokusal özeliklere sahip bir kumaş olarak bilinmektedir. Ayrıca bu kumaş türü, toprakta kısa sürede çözülebilme özelliğine sahip olduğu için de çevre dostudur. Ayrıca vegan cupro kumaşlarda, hayvansal hammadelerden elde edilen hiç bir ürünlerin kullanılmaması sebebi ile vegan kumaş olarak da ifade edilmektedir.
l Cupro Kumaşın Özellikleri
l Pamuklu kumaş gibi nefes alır.
l Yumuşaktır.
l Viskon maddesi ile karışımları yaygındır.
Kumaş piyasasında; cupro ismiyle anılan bir çok kumaş satılmaktadır. Piyasada olan bu kumaşların bir çoğu polyester temalıdır. Genel açıdan bakıldığında, tam olarak cupro kumaş da değillerdir. Günümüz koşullarında, birçok kaliteli kumaşın polyester üretimi de piyasada yer almaktadır. Bu açıdan her cupro kumaş olarak satılan ürünlere temkinli yaklaşmakta fayda var.
Vegan Cupro Kumaş Nerelerde Kullanılır?
Vegan Cupro Kumaşlar, alerji yapmayan bir kumaş türüdür. Allerjen karşıtı olması bu nedenler iç giyimlerde güvenli bir şekilde kullanılabilir. Ayrıca cupro vegan kumaşlar ile tekstil ürünler yapılabildiği gibi ayrıca iç giyimde de gönül rahatlığıyla tercih edilebilmektedir.
Hayvansal Hammaddeler Haricinde Kullanılabilecek Vegan Hammaddeler
Yün mamüller yerine, koyunların eziyet çekerek elde edilen yünleri içermeyen alternatif doğal vegan kumaşlar tercih edilerek kullanım sağlanabilir. Özellikle de gününümüzde yumuşak ve sürdürülebilirliğin ideal hali olan yüksek kaliteli vegan kumaşlarda bir artış görülmüştür. Gün geçtikçe vegan ürünler, daha fazla giyim firması tarafından destekleniyor. Yün ürünlerin elde edilmesi sırasonda yapılan işlemler desteklemeyerek aşağıda yer alan malzemeler tercih edilmeye başlanıyor .
Pamuk
Pamuk zararlı kimyasallar olmadan doğada yetiştirilmektedir. Ayrıca pamuk ile üretilen ürünler ekosistemleri etkilemez . Pamuklu ürünler üretilirken daha az su kullandığı için doğaya büyük katkı sağlamaktadır. Diğer yandan, diğer tür vegan kumaşlar gibi organik pamuk mamüllerin temizlenme koşulları da yünlerden daha kolay yapılmaktadır. Pamuklu kumaşlar, daha hızlı kurur ve dokusu diğer türevlerine göre daha yumuşaktır.
Keten
Keten kumaşlar, kullanıldıkça daha yumuşak daha kullanışlı hale gelen oldukça kaliteli dayanıklı bir malzeme türüdür . Keten vegan kumaşlar, nemli hissettirmeden gayet rahat kullanım imkanı sağlar.
Veganlık Neden Bu kadar Önemli?
Vegan tekstil ve giyim , hayvansal veya hayvanlar üzerinden elde edilen hiçbir mamülü kullanmamak ve tüm ihtiyaçların tamamen doğal olan bitkisel kaynaklardan karşılanması denmektedir. Veganlıkta ana tema, hayvanların zorla sırf insanların ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılmamasını ve en önemlisi de hayvanlardan elde edilmiş olan tüm malzemelerin; aksesuar, moda benzeri ürünlere dönüştürülmemesi düşüncesinin savunulmasıdır.
Vegan tekstil ürünlerini kullanmak istiyorsanız, burada dikkat edilmesi gereken temel düşünce , hayvan etlerini kullanmak, süt ve diğer ürünlerinden faydalanmak arasında doğa sevgisine aykırı olarak algılanır.
Hayvan kürkü giyinmekle, koyun yünü ve hayvan derisi gibi tamamen hayvanlardan üretilen malzemelerin kullanılması bu düşünceye aykırıdır.
Eğer vegan giyinmek ve vegan tekstil kullanmak istiyorsanız burada anlaşılması gereken temel nokta , hayvanların etlerinin kullanmanın yanında , hayvanların süt ve yumurtalarından faydalanmakta etik açıdan aykırılık olduğu bir gerçektir.
Herhangi bir konuda ya da miktarda kullanımı tercih edilen hayvansal hammaddenin dünyay, çevremize ve topluma vermiş oldukları mesaj, hayvanların kendi bir eşyamız ve geçim kaynağımız olarak görmek , onları kendi çıkarlarımız için kullanıldığını yansıtmaktadır. Bu durum hayvanlara yapılan eziyetleri doğru bulmak ve kabul etmek demektir. Dünyaya uyarıcı mesajlar ulaşmadığı sürece bu mesajların, yakınlarımıza düşünmeden bilinçsiz olarak verilmesine sebep olacaktır .
Vegan tekstil felsefesine göre; dünyada yer alan hayvanların başına gelen her şeyin ilk kaynağı insanların, hayvanlar hakkında yargıları gözden geçirmemesidir.
Vegan/tekstil giyim felsefesinde tek istek, tüm canlılara saygı duyma düşüncesine dayanmaktadır . Bu düşünce de saygı; hayvanların özgür kalması, öldürülmemesi ve onları bir birey olarak görülmesi anlamına gelmektedir. Dünya genelinde, tüm canlılara saygı duymak , hala hayvansal ürünler tüketimini yapmak demek değildir.
Hayvanların zulme uğramasına göz yummak, hayvanlara saygıdan bahsedilmesi söz konusu olamaz . Fakat bir Vegan olan insan hayvanlara saygı duymuş olacaktır. Doğaya saygılı İnsanın ilk önce kendisine ve daha sonrasında da diğer tüm canlılara duymuş olduğu saygı ile hayvanlar korunacaktır.
Yeryüzünde yaşayan her canlı bir şekilde kendilerini hayatta tutmak için büyük çaba harcıyorlar. Ayrıca bu sebeple her hayvan saygı görmeyi hak ediyor.
Dünyada yer alan her toplum kesinlikle vegan düşüncesini anlaması ve de büyük bir farkındalık oluşturması pek mümkün görünmüyor. Ama yakın tarihte ülkemizde vegan düşünce tarzının yayılmaya başlaması oldukça büyük bir adım.
Vegan yaşam tarzı, hayvanların hayatlarına mutlu bir şekilde devam etmeleri için gerekli bir felsefedir. Hayvanların hayatlarını kurtarmak için insanlığın, veganlık düşüncesine sahip çıkması lazım.