VEGAN ALKOL

Vegan Alkol

VEGAN ALKOL

Bir vegan olan insan için , yasak olan birtakım yiyecek ve içecekler vardır. Peki alkol vegan mı? Ne tür alkoller vegan dostudur? Alkol vegan olur mu? Vegan olanlar alkol tüketebilir mi? Tüm detaylar yazımızın devamında...
 

Vegan olan beslenme programları ;et ve et ürünleri , süt ve süt ürünleri, bal da dahil olmak üzere hayvansal katkının yanı sıra böceklerden üretilen mamülleri de içermemelidir. Eğer alkollü içecekler nadiren herhangi bir hayvansal ürün içeriyor ise, işlenme şekli sebebi ile bazı vegan beslenme tarzına uygun olmayan bileşenler içerebilir.
 

İçki türlerine bakıldığında ; tıpkı bira gibi, şarap içeceğinin de içerik bileşenleri tamamen vegan alkol kurallarına uygundur. Alkollü içecekler den biri olan şarap, fermente edildikten sonra ezilmiş üzüm meyvesinin suyunun, istenmeyen bileşenlerinin uzaklaştırma için bitki bileşikleri gibi maddeler ile birleştirilmesinden ardından yapımı gerçekleştirilir .
 

Şarap imalathanelerin de , eklenen herhangi bir inceltici maddenin daha sonrasın da dahil olması için şarapların üretimi aşamasında kullanılan her bileşen içerik içinde bildirilmesi zorunlu değildir. Bu gibi durumlarda da şarabın tamamen vegan alkol olup olmadığının belirlenmesi daha da zor olacaktır.
 

Alkollü İçeceklerin Vegan olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Vegan beslenme stilin de, bazı içecekleri kısıtlasa da bu, içerisinde herhangi bir hayvansal ürün olduğunun düşünülmesi halinde sorunlar yaşanabilmektedir. Bazı alkollü içecekler , üretim işlemleri sırasında hiçbir hayvansal katkının kullanılmadığını dair Lisanslama olan Vegan Logosu içermektedir.

 

Birçok bira, şarap ve likörün süt ürünleri konusunda dair bir söylem olsa da, bu durum her zaman böyle değildir. Çünkü alkollü içeceklerin bazı markalarında süt bileşenleri gibi bileşenler kullanılarak üretilmektedir . Tüm süt içeriklerin de, bulunan kazein, bazı şarap türlerinin üretiminde inceltme işlemi esnasında kullanılmaktadır.

 

Bazı alkollü içecek ürünlerinin belirli çeşitlerinde istisnalar yaşanabilmektedir. Her alkol markasının içeriğinde bileşenleri arama ya da kontrolünü sağlama en iyisi olacaktır . Vegan ürünler zamanla değişebiliyor. Hatta zaman zaman üretici firmalar, sadece vegan olduğunu söyleyip içerik bilgisini vermiyor. Bu yüzden içerik konusunda bilgi veren markaları tercih etmelisiniz. Hangi markanın vegan alkol ürününü alacağınıza karar verdikten sonra, bunları güvenli olarak nereden alacağınızı da bulmanız gerekir.

 

Belirli içkilerin üretim aşamasında ; jelatin, kitin, albümin ya da yumurta akı gibi herhangi bir hayvansal hammaddeden türetilmiş ürün ya da süt türevi kullanılması zaman zaman karşılaşılan bir durumdur. Bazı alkollü içecekler , “vegandır” imajı çizebiliyor. Üretim aşaması esnasında vegan olması gereken bir içecek , hiç tahmin edilemeyecek olan hayvansallar katkılar içeriyor olabiliyor. Vegan bir akşam yemeğinin yanında vegan şarap mutlaka iyi gider. Peki vegan olan biri alkollü içecek tüketebilir mi?

 

Şarap, mayalanmış üzüm suyu yapılmıyor mu? Elbette şaraplar üzüm suyundan yapılmaktadır. Fakat şarap üretimi aşamasında kimi zaman hayvan parçaları veya yumurta akı kullanılarak mayalanma süreci gerçekleştirilebiliyor. Şarap üretimi aşamasında, şarabın bulanıklaşmasını sağlayan protein ve mayaların süzülmesi için “inceltme” aşamasında hayvansal katkıların kullanılma olasılığı bulunmaktadır. İnceltilen ölü maya hücreleri, tohumlar gibi üzüme ait olan tüm kalıntıların şarabın tadını kötü yönde etkilememesi amacıyla arıtılmaya çalışılıyor.
 

Vegan alkol, hayvansal ürünlerin içeriğinde olmadığı alkollü içkiler; bira, şarap ve elma alkolünü içermektedir. Veganları yediği gıdalar gibi veganlar da vegan olmayan alkollü içeceklerden ve de hayvansal katkı içerikli olan ürünlerden kaçınmayı tercih etmektedir. Alkollü içecekler de çoğunlukla vegan olmayan katkıların yani , balıkların kurutulmuş yüzücü keselerinden elde edilen isinglass, jelatin, kazein ve yumurta akından elde edilen albümin kullanılmaktadır.
 

Bazı alkollü içerikler ve elma şarabının hayvansal katkılar içerdiğini fark edildiğinde büyük şok yaşanabilir . Bunun ana sebebi , filtreleme aşamasında kullanılan isinglass gibi birçok katkının gizli olarak kullanılmasıdır. Alkollü içecek üretimi yapan firmalar, bu aşamada kullandıkları hayvansal ürünleri listeleme zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu sebepten ötürü de, vegan alkollü içecekler genelde içerikleri konusunda ayırt edilemez.
 

Filtreleme işlemi esnasında kullanılan isinglass, jelatin ve de kazein gibi maddeler sebebi ile bira, şarap ve elma şarabı veganlık özelliği ortadan kalkmaktadır. Ayrıca, bal gibi bazı hayvansal tatlandırıcılar da eklenmektedir. Hatta bazı kokteyllerin içerisinde süt ve yumurtada bulunmaktadır . Hatta yurtdışı kaynaklı olan bazı alkoller de bariz bir şekilde, ölü kunduzların kastor keselerinden yani anal bezlerinden elde edilmekte olan misk aroması kullanılmaktadır. . Bazı modern üretim biralarında da yeni tatlar oluşturmak için laktoz, bal ve hemen hemen her katkı kullanılmaktadır . Hatta bunların daha ilginci, tarihte yer edinmiş ola horoz gazozu dur. 17. ve 18. Yüzyıllarda oldukça dikkat çeken ve de popüler olan bu bira, demleme işlemi esnasında bütün bir tavuk karkasını eklemesi yapılırmış.
 

Birçok alkollü içecek ; bira, şarap ve elma şarabı doğal olarak çökmeye maruz kalır. Yani burada ek bir filtreleme maddesi işlemi gerektirmez. Bu işlemler daha çok geleneksel bir demleme süreci olarak yapılır.
 

Alkollü içeceklerin tatlandırıcıları açısından, veganlığa her hangi bir zararı dokunmayan içeceğin renklendirebilmesi de söz konusudur. sürü lezzetli vegan tatlar dünyası var. Çoğu alkol üreticisi, farklı şerbetçiotu karışımlarını tercih ederek farklı lezzetler oluşturmaktadır. Meyve temalı olan bir çok çilek ve portakal aromalı gibi bazı özel vegan içecekleri de kolayca bulunabilir.
 

FIÇI BİRA
 

Işinglass maddesi, üretim aşaması sırasında inceltme ve özellikle durultma sürecini hızlandırma amacı için en yaygın olarak tercih edilen fıçı gazozlarında kullanılmaktadır. Bu durumda birada bulunan mayanın fıçı dibine daha hızlı ulaşmasına neden olduğu görülmektedir. Finisaj konusu ise tamamen isteğe bağlı olarak yapılan bir işlemdir. Bu işlemde bira bozulmadan bırakılır. Daha sonraki durulama aşaması da doğal olarak kendi kendine gerçekleşir. Bazen, birçok modern bira üreticisi, doğal ve rafine edilmemiş biralarıyla başarı sağladıkları daha büyük formüller ve ağızda bıraktığı tat hissi ile övünmektedir.
 

Fıçılar, şişeler ve kutular için tasarlanmış olan biralar genelde pastörize edildiğinden dolayı ya da maya depolama sürecünde isinglass olmadan filtrelendiğinden dolayı vegan fıçısız bira bulunması daha kolaydır . Bazı firmalar , durulama sürecini hızlandırmak için isinglass kullanmaya devam edecektir. Fakat zaman içerisinde giderek daha fazla fıçısız bira vegan hale gelecektir.Bu basit işlem sürecinde şarap ve bira için iyi gözükse de , rom ve votka gibi alkol türevinde ki içkilerin yapmak daha karmaşıktır. Bunun nedeni ise mayalanma sürecinde nadir de olsa içkilerin yüksek alkol içeriğinde tehlike artıyor . İşte burada damıtma işlemi de tam olarak burada devreye giriyor.
 

Lise kimya dersinde belli belirsiz hatırlayabileceğiniz gibi, damıtma işlemi bir sıvının kaynatılması ve yoğunlaşan buharları toplamayı aşamaları içerir. Alkol üretimi esnasında;fermente sıvı, etanolün tamamen buharlaşana kadar kaynatılmasıdır. Daha sonra da geride kalan su ve bu yoğunlaştırılmış likör haline getirilir.
 

Alkol Vegan Dostu mu? Yoksa Değil mi?
 

Şimdiye kadar sizlere aktardıklarımıza dayanarak, alkol üretim sürecinde yer alan bazı durumlarda hayvansal katkı olduğu anlaşılıyor . Bazı , balla tatlandırılmış olan bazı alkoller ve likörler dışında genellikle vegan alkolleri bulmak mümkündür.Bu bileşenler endüstride “inceltme maddeleri” olarak tanınır. Bir nevi, alkollü içecekleri rafine etmek amacı ile kullanılırmaktadır. Ayrıca bu da onları daha parlak, daha lezzetli ve tüketiciler için daha orjinal hale getirir. Fakat vegan bir insansanız, bu bileşen maddeleri konusunda çekici hiçbir şey bulunmaz.
 

Hayvan jelatine aşina olsanız da veganlar bu konuda çok dikkatlidir. Bu kimyasal inceltme içeriğinin camla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Hatta camdan daha ziyade, balıkların yüzücü keselerinden yapılan birer kolajen türü olarak karşımıza çıkmaktadır . Çok az Işinglass maddesi en yaygın amaç ile sadece birayı berraklaştırmak amacı ile kullanılır. Arıtma işlemi esansında kalan tüm maya parçalarının çekilerek bunların tekrar bir araya toplanması sağlanır. Böylelikle de bitmiş alkollerin filtrelenmeleri daha kolay sağlanacaktır.
 

Bu hayvan katkılı bileşenlerin alkollü içecekler de kullanıldığı bilinmesi yeterince sinir bozucu bir durum. Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayanlar için durum ise tam bir çıkmada. Amerika da yer alan firmalar tarafından yapılan ana yasal konular sayesinde, çoğu alkollü içeceklerin bir içerik detayının gösterilmek zorunluluğu yoktur. Bu durumda da alkollü içeceklerin içeriğinde;balık keseleri, maya suyu veya diğer tatsız hayvansal katkıları içerip içermediğini anlamak çok daha zordur.
 

Bu vegan katkı maddelerinden kaçınmak, doğru ürünlerin tercihi sayesinde bir parça veganlığın korunmasında başarı sağlayabilir. Her vegan alkollü içeceğinin içinde ihtiyaç duyulan en kullanışlı madde bitkisel bileşenlerdir . Bu bileşen detayları ile sürekli büyüyen alkol piyasası detayları sayesinde hangi alkolün vegan olup hangi alkolün vegan olmadığını belirlemenize daha kolay olacaktır.
 

Alkollü İçecekler söz konusu olduğu zaman, vegan alkol konusun da çok fazla kafa karışıklığı bulunmaktadır . Birçok alkollü içecek firması , veganlar için hiçte uygun olmayan şaşırtıcı hayvansal maddeler içerir. Bu maddelerin neler olduklarını ve vegan olan insanlar için hangi içeceklerin uygun olduğu konusu ise hala bir muamma.
 

 Tükettilen alkolün içerisine ne girdiği konusunda belirgin bir bilgi eksikliği bulunmaktadır. Elbette bu da veganları hatta vejeteryanları en sevdikleri alkolün hayvansal ürünler içerdiğini öğrenmek için genel de genelde çok üzücü.
 

İçecek üreticileri tipik olarak hayvan türevlerini iki farklı yoldan biriyle dahil eder.
 

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli diğer unsur vegan alkolün veganlar için gerçekten uygun olup olmadığından emin olmak için en sevilen alkollü içeceklerin potansiyel bilgilerinin öğrenilmesidir.

 

Alkollerin içinde hayvansal bileşen miktarının tam kapsamının ölçülmesi çok zordur. Bunun nedeni ise en azından üreticilerin kanunen içeriklerini mutlaka alkol içeriği için listelemeleri zorunluluğu getirilmelidir.

 

Bu bilgi eksikliği, ile ne yazık ki hayvan eziyetlerinden uzak olarak vegan yaşamayı seçenler için sorunlar teşkil ediyor.
 

Alkollü içecekleri vegan olmaması ne demek?

 

Alkollü içeceklerin içeriğine farkına varmadan koyulmuş olan ve de vegan olmayan bazı yaygın hayvansal bileşenler bulunmaktadır. Bu bileşenlerin detayları şunlardır:
 

l Albümen: Yumurta beyazından elde edilen bileşen
 

l Albümin: yumurtadan veya kurumuş kandan elde edilen bileşen

 
l Karmin: kırmız böceğinin ezilmiş pulları ile elde edilen bir bileşen

 

l Kazein: Sütten elde edilen bir bileşen
 

l Kitin: yengeç veya ıstakoz kabuklarından elde edilen bir bileşen
 

l Jelatin: inek veya domuzların kemiklerinden elde edilen bir bileşen
 

l Bal: arı sıvısı
 

l Isinglass: balık yüzücü keselerinden elde edilen bir bileşen

 

l Laktoz: Sütten elde edilen protein bileşini

 

Fakat bira severler için, firmaların çoğu hayvansal bileşenler den uzak duruyor. Bunun yanında , gerçek bira severler , çoğunlukla kullanımı tercih edilen isinglass sebebi ile , tamamen veganların çok daha zor bir süreç geçirmelerine sebep oluyor. Yukarıda açıkladığımız gibi bazı alkollerin mesela şarapların üretiminde olduğu gibi, bildiğiniz üzere balık bağırsağı olan isinglass, içecekleri berraklaştırmak için kullanılmaktadır.
 

Bu madde daha çok ürünü gözle görülür şekilde daha berrak hale getirmek amacıyla kullanılmıştır.Bu tarihsel yöntem ile , istisnalar yaşanmasına rağmen çoğu bira fabrikası tarafından kullanılmaya halen devam etmektedir. . Bu konu için , en iyi vegan alkollü içecekleri bulmak amacıyla alkollü içeceklerin vegan durumunu yansıtan bir çok firma bulunmaktadır. Alkol tüketen veganlar için genel kural, fıçı gerçek içeceklerden uzak durmak ve bunun alternatifleri olan vegan veya Belçika biraları olarak bilinen alkollü içecekler tercih edilmelidir.

 

Fakat vegan bira, dünyanın bir çok yerinde ünlü bira firmaları arasında hızla büyüyen bir sektör. Bazı Bitki bazlı alkol üretimini tercih edilen şirketlerden bazıları ülkemizde de satışa sunulup vegan olan insanlar tarafından sevilmiştir. Uygun etik bilgilerinin yanında ayrıca isinglass gibi maddelerin yokluğunun farkedilmiş olması, alkollerin lezzetini ve tadını kaliteli olarak mükemmel hala getirildiği yaygın olarak kabul edilmektedir. Birçok ünlü firma bile balıkların kullanılmasının bırakılması kararını verdi. Bu şekilde içecekler artık veganlar için daha uygun bir hale geldi.
 

Üzücü bir durum olsa da ne yazık ki, elma şaraplarının büyük çoğunluğu veganlar uygun bir dostu değildir. Büyük içecek firmaları gibi en popüler markalar dahilinde hayvansal jelatin içerik bulunmaktadır .Ağırlıklı olarak üzümden suyundan yapılan şarapların genellikle bitki bazlı olacağına inanmak elbette mantıklı olacaktır. Fakat maalesef laboratuvar ‘inceleme’ işlemleri esnasında , üzüm şarapında yer alan herhangi bir yabancı maddeye tutunmak amacı ile genel de hayvansal bileşenler kullanılmaktadır. Böylelikle de istenmeyen partiküller şişeleme aşaması öncesinden filtreleme esnasında kolayca yakalanabilir.


Vegan alkol iyi bir şey mi? Her içecek vegan mı? Bitki bazlı bir beslenme biçimi uygularken en sevilen bira, likör, şarap, alkollü içecekler ve diğer alkollü içeceklerin keyfini çıkarmak isteyen vegan olan insanlar için bunların hepsi ortak merak edilenlerdir. Fakat verilen cevapların birçoğu ne yazık ki karmaşık ve anlaşılmazdı. Bir vegan insan olarak tüm alkolü bırakmak zorunda değilsiniz. Burada aslında en sevilen içeceklerin yani; biraların, şarapların ve de alkollü içeceklerin birçoğu artık muhtemelen vegan dostu olarak piyasada yer almaktadır. Fakat bir vegan olarak, vegan dostu olmayan bazı alkollü içeriklerin tekniklerine ve gizli içeriklerine dikkat edilmesi gerekir.Bu yazımıza sizlere alkollü içeceklerin vegan olup olmadığını inceliyor ve en güvenilir içeceklerin vegan olup olmadığının nasıl öğrenebileceğini açıklıyoruz.
 

VEGAN İNSANLAR ALKOL ALABİLİR Mİ?

Bu konuya artık bir açıklık getirelim, vegan insanlar alkol içebilir. Vegan ve alkol terimleri birbirini dışlamaktan saçma olacaktır. Çünkü artık vegan alkol içecekleri de var.
 

Aslında, vegan kara uygun olan alkoller muhtemelen vegan olmayan alkolden daha Çok bulunmaktadır. Bu sebeple de vegan alkole dayalı tercihler yapmaya karar verirseniz, kesinlikle alkol içmeyi bırakma konusunda endişelenmenize gerek bulunmamaktadır. Veganların alkol tercihlerinde yaşadıkları sorunların temel kaynağı bazı alkollü içeceklerin az miktarda hayvansal bileşen içermesi idi. Bunun için diğer tüm ürünlerin vegan olmayan teknikler kullanılarak hazırlanması veganlar tarafından rahatsız edici bulunuyordu.

 

Günümüz de birçok firmanın , içecek ürünlerinin şişelerinin vegan logo taşıması konusunda çok fazla düzenleme bulunmamaktadır. Firmaların bir çoğu içeceklerinin vegan alkollü içecekler olup olmadığı konusunda lisans edinme amacı giderek yaygınlaşsa bile bu bilgiye ulaşımı kolaylaştırmayan daha birçok üretici varlığını sürdürmektedir.

 

Yine de genelde likör, bira, şarap ve alkollü içki firmaları veganların taleplerine yöneliyor ve de ürünlerin vegan olup olmadığının reklamını yapmaya çalışıyorlar.
 

ALKOL VEGAN MI?

Vegan içeriğe sahip olan alkollü içecekler aslında oldukça yaygındır. Fakat diğer geride kalan alkollü içecekler vegan mı?
 

Bazı vegan olmayan alkollü içecekler bariz olsa da (mesela balık ve tavuklar kullanılarak yapılanlar), en sevdiğiniz biranın balık bağırsağıyla filtrelendiğini hazmetmek o kadar da kolay değil.
 

Mesela şarap üreticileri geleneksel olarak tarihsel yöntemler olarak bilinen bir süreçle, şişeleme aşamasında önce partilerini filtrelemek için yöntemler kullanır. Isinglass bir balık ürünü olarak en büyük sorundur. (evet, balık bağırsağı) sıvıdaki kusurları filtrelemek amacı ile kullanılır. Bazı meyveli içeceklerin içinde de filtreleme işleminde isinglass kullanılmaktadır. Fakat bazı firmalar şişelerde nelerin yapılıp yapmadıklarını nadiren bilgisini verirler.

 

Hala isinglass’ın ne olduğunu bilmiyor iseniz , bunun vegan olmayan bir ürün olduğunu artık biliyor olmalısınız. Ayrıca bunun yanında bitki bazlı alkollerin arayışın da dikkat edebileceğiniz bir dizi vegan olmayan alkol bileşeni bulunmaktadır.
 

Aşağıda yer alan bil vegan olmayan bileşenleri içermektedir :

 

Süt ürünleri

 

Alkollü içecekler içinde krema ve hatta süt bulunabilir.

 

Bazı biralar laktoz içermektedir. Kazein gibi süt proteinleri de geçmişten günümüze halen geleneksel olarak birçok bira için demleme işlemlerinde veya filtreleme amacı ile bir inceltme maddesi olarak kullanılmaktadır.
 

Yumurta

 

Kulağa oldukça ilginç geliyor ama evet, alkollü içeceklerde yumurta da bir bileşen olarak karşınıza çıkabilir . Yumurta akı proteini ya da albumin özellikle şaraplarda yaygın olarak kullanılmakta olan bir inceltme maddesidir.

 

Isinglass

 

Bu madde şarap ve biraların geneksel olarak inceltmeyi sağlayan en önemli maddesidir.

 

Jelatin

 

En eski bir popüler inceltme maddelerin den biri olan jelatin, hayvansal ürünlerden elde edilir.

 

Chitin

 

Üretim esnasında daha az yaygın olarak tercih edilen bir inceltme maddesidir. Fakat yine de dikkat edilmesi gereken çok önemli ve sıkıntılı bir maddedir. Bu madde, sadece kabuklu deniz hayvanlarından elde edilmektedir.

 

Vegan Olmayan Tatlandırıcılar

 

Geleneksel olarak kullanılmaya devam eden vegan olmayan tatlandırıcılar ; genelde bal gibi içermektedir. Hatta bu birçok aromalı birada ortak bir tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.

 

Bunun yanında alkolün filtreleme için kullanılan inceltme maddeleri, geleneksel olarak vegan olmamasına rağmen gününüzde bulunan bir çok büyük alkol firmalarının çoğunluğu şimdiden vegan inceltme maddelerine geçtiği bilinmektedir Mesela Guinness markası , biralarında geleneksel olarak isinglass kullanıyordu. Fakat bu duruma 2016 yılında son verdi.

 

VEGAN ALKOL NASIL BULABİLİRİM?

 

Peki vegan insanlar alkol içebilir mi ? Tabii içebilirler. Fakat firmalar içeriklerinin ya da üretim süreçlerinin reklamını yapmak konusunda yasal olarak zorunluluğu bulunmuyorsa veganlar vegan alkolü nasıl bulabilir?

 

Bu konuda araştırmalar kulağa zor gelse de uzun tarihler boyunca, vegan olan insanlar için hayvansal katkı maddelerinin tüketmediği kesinlikle büyük bir mücadeledir. Fakat bu artık çok daha kolay bir durum.

 

Yeni vegan olanlar için, tanınmış vegan firmaları ve üreticilerin isimlerinden oluşan kesin bir vegan alkol listesi bulunmaktadır. Dünya çapında oldukça ün salmış uluslararası firmaların çoğu, üretim aşamalarında vegan içeceklerin bulunduğu birçok isme kolaylıkla ulaşılabilecek listeler bulunmaktadır.

 

Alkollü içeceklerin aslında vegan olup olmadığının gerçeğinin reklamını yapmak zorunluluğu bulunmamaktadır. Birçok online site ve süpermarket çalışanları alkollü içeceğin üretim sürecinin inceliklerini bilmektedir. Fakat, bu bilgileri genel de firmaların web sitelerinde ulaşabilir ya da belirli içecek firmalarına ait olan siteler de çevrimiçi olarak biraz araştırma yapılabilir.

 

Yerel firmalar ya da küçük bira fabrikaları gibi daha küçük firmalar hala vegan olmayan ürünlerin üretim şekillerini kullanıyor olabilir. Bu gibi şartlarda da tek kesin yöntem sitelere doğrudan alkol çeşitlerinin vegan dostu olup olmadığı sorulmalıdır.

 

Popüler olan vegan bira markalarının, vegan şarap ve vegan likör firmaları daha ayrıntılı olarak listelenecektir. Bir dahaki sefere alkollü içecek alırken bunlardan birkaç tüyoyu mutlaka aklınızda bulundurmaya çalışın ve de her zaman vegan olarak içecek bir şeyiniz olacaktır.
 

ŞARAPLAR VEGAN MIDIR ?

Şarap içmeyi tercih eden vegan insanlar bu süreçte zorlanabilirler. Bunun sebebi üretim aşamasında hala çok sayıda hayvansal ürün kullanan firmanın bulunması.
 

 Fakat şaraplar üzümden yapılır. İşlem esnasında isinglass veya süt proteini sorununu ortadan kaldırın birçok vegan şarap vardır.

 

Bu da çok daha abüyük bir problem haline gelen bir sorun. Firmaların vegan dostu ürün seçenekleri ve süreçlere geçmesiyle vegan şarap listesi gün geçtikçe artmaktadır. Bir çok farklı şarap firması olduğu için, vegan şarapların bireysel firmalar ile kontrol edilmesi gerekir.

 

BİRA VEGAN MIDIR?

Vegan insanlar bira içebilir mi? Evet, fakat bazı biraların birçoğu vegan olmadığı için biralar şarapla aynı rahatsızlığı vermektedir.

 

Bira tercihi için, yine de, daha az bir problem haline gelerek karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde birçok büyük bira firması vegan bira üretmektedir.

 

VOTKA VEGAN MIDIR ?

Bazı durumlarsa daha sert içecekler için vegan alkollü içeceklerin tespit edilmesi en kolay vegan alkol elbette votkadır. Ancak , votka tipi alkollü içkiler orijinal bitki bazlı içeriğe sahip olan içeceklerdendir. Votka da herhangi bir hayvansal bileşenleri içermeleri ya da herhangi bir vegan şartlarına uygun olmayan filtreleme işlemlerinin yapılması oldukça nadir karşılaşılmaktadır.

 

ROM VEGAN MIDIR?

Votka da ki durum rom için de geçerlidir. Votka gibi tam anlamıyla şeffaf olamasa da favori rom marka içeceğin vegan olmaması için hiçbir neden bulunmuyor.

 

İster sert rom olsun , ister yumuşak rom olsun, filtreleme işlemlerinde esinlikle hayvansal ürünler kullanılmamaktadır. Likör ve biralardan farklı olarak, oicat edilen ve kullanılan sıvı fitrelemelerin çıkışı zaten arındırılmış olması sağlandığı için , hayvansal kökenli inceltici maddelerin eklenmesine gerek yoktur.

 

Tüm alkollü içeceklerde olduğu gibi, aromalı romları üreten tüm firmalara dikkat edin. Çünkü tüm ürünlerde ki tehlike romda da vegan olmayan ürünler bulunabilir.

 

VİSKİ VEGAN MIDIR?

Diğer tüm alkollü içecekler gibi, viski içkisi de vegan olarak kabul edilmektedir. Viskilerin damıtılması aşamasında, tüm üretim süreçlerinde yine filtreleme maddelerinin kullanılmasına gerek bulunmamaktadır . Viskilerin içerisinde yer alan malzemeler de vegandır

 

ŞAMPANYA VEGAN MIDIR?

Vegan şampanya severler için, şarap ve birada yaşadıkları sorun maalesef bu içecekte de var.

 

Şampanya içeceği aslında şarabın gazlı bir versiyonu olarak üretilmektedir . Firmalar şampanya üretimi sürecinde, şarabın karbonatlanmaaı sağlanır. Böylelikle de kutlamalar için bir şişeyi açıldığında o belirgin gaz ve patlamalar gerçekleşir.Üretim aşamasında farklı içeriklerin kullanımı söz konusu olabilir. Bu konuda dikkatli olmak en iyisi.

 

Tüm bu aşamalarda elbette veganlığa uygun olmayan durumlarla karşılaşılabilir. Fakat bu durumda da kontrollerin sağlanması gerekir. İçerikler hakkın da detaylı bilgilerin alınması fayda sağlayacaktır. Ancak bu noktada güvenilir olan şirketlerden alışveriş yapmak daha mantıklı olacaktır. Çünkü bazı firmalar içerik konusunda detaylı bilgi vermemektedir. Ayrıca, yurt dışı kaynaklı vegan alkol içeceklerinin kontrolü de oldukça zordur. Eğer şirketlerin web sitelerinde içerik bilgileri var ise, mutlaka kontrol sağlanabilir.


canlı destek