Vegan Multivitamin ve Proteinler

Vegan Multivitamin ve Proteinler

Vegan Multivitamin ve Proteinler

Vegan Vitamin Takviyeleri
Vegan Kişilerin Dikkat Etmesi Gereken Vitamin ve Mineraller 
B12 Vitamini:   B12 vitamini açısından zengin olan bitkilerde yer alan B12 vitamini oldukça önemli bir vitamin türüdür.  B12’nin elde edildiği yiyecekler arasında zengin topraklarda yetiştirilen sebzeler ve besin mayaları vardır. Ancak doğru bitkilerin yeterince tüketildiği veganların, B12 vitamini eksikliği hususunda endişe duymaya gerek olmadığına inanılıyor. Birkaç akademik araştırma , hemen hemen herkesin düşük B12 vitamini seviyelerine sahip olduğunu , bazı vejeteryanlar ve veganların B12 eksiklik riskinin daha yüksek olduğunu kanıtlamıştır . Bu, araştırma da herhangi bir takviye desteği almayan veganların bu duruma dahil olduğu gözlemlenmiştir. B12 vitamini, protein gelişimi için ve oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için birçok vücut gelişimi için önemlidir. Bunun yanında sinir sistemi sağlığı için de çok önemli bir rol oynamaktadır. 

D Vitamini: D vitamini, bağırsak çalışması için, vücudumuzun kalsiyum ve fosfor emilimini artırma görevi üstlenir. Kalsiyum ve fosfor emilimine yardımcı olan yağda çözünen bir vitamin olan D vitamini, ayrıca bağışıklık fonksiyonlarını da düzenler. Ruhsal durum, beyin aktivitesi içinde oldukça önemli olan D vitamini eksikliği büyük problemlere sebep olabilir.
 
Yaş düzeyi ileri olan insanların yanı sıra hamile ya da bebek emziren kadınların gün içerisinde 20 mcg D vitamini alımı hedeflenmelidir. Ayrıca bunun yanında , bazı araştırmalarda günlük D vitamini gereksinimlerinin daha fazla olması gerekmektedir. D vitamininin alımı kemik sağladığı açısından mühimdir. Bunun için D vitamini içeren takviyelerin kullanılması büyük fayda sağlayacaktır. 

 Omega-3 Yağ Asitleri :  Omega-3 yağ asitleri iki kategoriye incelenmektedir: Temel omega-3 yağ asitleri: Alfa-linolenik asit (ALA) tek gerekli omega-3 yağ asid, Uzun zincirli omega-3 yağ asitleri: Bu kategori eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit içermektedir . İnsan vücudu onları ALA’dan yapabileceği için pek gerekli görmezler. Uzun zincirli olan omega-3 yağ asitleri beynin ve gözlerin yapısal bir görevine destek veren önemli bir unsurdur. Yeterli omega 3 seviyelerini vücuda almak aynı zamanda beyin gelişimi için çok önemlidir. Ayrıva omega 3 zinciri meme kanseri ve dikkat eksikliği gibi sorunların önlenmesi içinde çok önemlidir. 
Yüksek Omega içeriğine sahip olan vegan bitkiler şunlardır ;

  • Keten tohumu
  • Fındık 
  • Ceviz
  • Kenevir tohumu
  • Soya fasulyesi gibi

Bu takviyenin gün içerisinde en az 200-300 mg’ın alınması gerektiği sıkça söylenmektedir. Vegan olan insanlar, yosun yağı takviyesine başvurarak gerekli olan bu miktara rahatlıkla ulaşabilirler. 

 İyot: İnsan vücuduna yeterince iyot almak, metabolizmamızı kontrol eden tiroid fonksiyonunun sağlığı için oldukça önemlidir. Vegan gıdalardan alınmaya çalışılan iyotlar, içerisinde yetişen iyotların içeriğine bağlıdır.  Hamilelik ve bebeklik dönemlerinde iyot eksikliğinin yaşanması, sonuçları çok kötü olan zihinsel engelliliğe sebep olabilir.
 
 Demir: Demir, kanda oksijen taşıma görevini görür. Yani DNA ve kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi için kullanılan önemli bir besin kaynağıdır. Metabolizmanızı enerjisi için de çok gereklidir. Demirden meydana gelen azalmalar anemiye ve bağışıklık fonksiyonunun azalması gibi ciddi hastalıklara neden olabilir. 

Kalsiyum: Kalsiyum, diş sağlığı için ve hele hele kemik sağlığı gerekli olan bir mineraldir. Bu mineral, kas sistemi , sinir sistemi ve kalp sağlığında da önemli bir yere sahiptir.  Ayrıca bazı akademik araştırmalar da vegan olan insanların yeterince kalsiyum mineralini alamadığını kabul etmektedir. Doktorlar özellikle kalsiyum eksikliği bulunan insanların daha çok dikkat etmelerini, aksi takdirde ciddi kemik hastalıkları ile karşılaşabileceklerini hatırlamıyor. 

Çinko:  Çinko düzeyinin normal olması, metabolizmanızı için ve en önemlisi de, bağışıklık fonksiyonlarının sağlıklı çalışması için vücut hücrelerinin onarımı için çok önemli bir mineraldir. Vücutta çinko alımında büyük kayıpların yaşanması halinde şu problemler gerçekleşebilir. Saç dökülmesi, İshale, Yaralardan geç iyileşme 
Çok az bitki, içeriğinde yüksek miktarda çinko barındırır. Bunun yanında, bazı bitkisel takviyelerde çinko alımı, içerik detayları nedeni ile sınırlıdır. Bu sebeple ,vegan olan insanların takviye içeriklerine mutlaka dikkat etmesi gerekmektedir. 
Vegan ve vejetaryen beslenme programları, et ve et ürünleri son derece sağlıklı bir hayat sunmaktadır. Her iki beslenme stilinde de insan sağlığı konusunda çeşitli yararlar ön plana çıkmaktadır. 

Beslenme de konusunda dikkat edilmesi gereken birkaç ana maddeyi bitkisel takviyelerden yeterli bir şekilde almak gerekmektedir. Fakat bu takviyelerin alınması çoklukla zordur. Bu sebepten dolayı durumun ciddiyetinin farkında olmak gerekmektedir. 

İnsan sağlığının korunması veya fiziksel aktivite haricinde vegan takviyelerle destekleme yapmak çok önemlidir. Tekrar hatırlatmakta fayda var :

Kreatin: Kreatin, hayvansal gıdalarda yer alan önemli bir moleküldür.Bu molekül genelde kaslarda depolanmaktadır. Ayrıca gerekli olan alım miktarı ise beyinsel konsantreyi sağlaması önemlidir. Kreatin molekülü, kas hücrelerinin sağlığını kolay ulaşılabilir bir enerji haline gelmesi ile kas sistemlerinde güçlenme ve dayanıklılığı sağlamaktadır. Bu sebepten dolayı vücut geliştirilmesi için sporcuların sıklıkla tercih ettiği ve dünyanın en popüler takviyelerinde biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kreatin, karaciğer organı tarafından üretilmektedir. Kreatin molekülünün beslenme düzenine koyulması ve takviye edilmesi gereken bir besleyici unsur değildir. Fakat yapılan bilimsel araştırmalara göre, vegan insanların vücutlarında yer alan kaslardaki kreatin oranı çok düşük olmaktadır. Kreatin mokekülü, sadece hayvansal içeriklerde doğal olarak bulunur. Fakat vejetaryenlerin ve veganların bunlar için takviye kullanmaları gerekmektedir. Ayrıca bu takviyelerin, insanların fiziksel aktiviteleri ve hafıza faaliyetlerinin, beyin fonksiyonlarında iyileşme sürecini de beraberinde getirmektedir.
 
Kreatin molekülünün etkilerinin çoğunluğu , vegan kişilerde diğer insanlara göre daha açık bir şekilde farkedilmektedir. Örneğin kreatin takviyesi almış olan veganların hafıza gelişim süreçleri, yine takviye kullanmış fakat et de tüketen normal insanlara göre daha yoğun bir şekilde artış olduğu gözlemlenmiştir. Bunun ana sebebi , et yiyen insanların kreatin düzeyinin doğal olarak zaten yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.
 
Vegan vitamin takviyelerin de, insanların ve hayvanların kas-iskelet sistemleri ve beyinler için gerekli olan konsantre halde bulunan bir çok antioksidan, vitamin ve mineraller içermektedir. Özellikle kas sistemleri açısından oldukça fazla önemli olan bu vitaminlerin insan vücudunda yüksek oranda bulunması gerekmektedir , kas yorgunluğunda düşüş ve performansta gelişim ile ilişkilendirilmektedir.

Karnosin yalnızca hayvansal ürünlerde bulunur. Ancak insan vücudu karnosinihistidin ve beta-alanin amino asitleri ile oluşturabildiğinden elzem olarak görülmemektedir.

Vegan vitamin takviye: kaynakları, vegan vücutlarında önemli ölçülerde artış sağlamaktadır. Fakat temel ihtiyaçların , vegan olmayan kırmızı et, tavuk eti ve balık olduğunu bilmemiz gerek. Bu açıdan veganların kas ve kan seviyelerinin et ürünlerini tüketen insanlara göre daha düşük olduğu gözlemlenmektedir. Kan ve kas değer seviyelerinde meydana gelen vitamin ve mineral değerlerinin gerilemesi; kemik erimesi,kansızlık, güçsüzlük, yorgunluk, hareket kabiliyetinde azalma gibi birçok hastalığa davetiye çıkarabilir. 

Vegan vitamin takviyeleri: kullanarak vücudun kan ve vitamin seviyelerini yükseltebilir hatta vücut dayanıklılığınızı geliştirerek kas kütlesi korunabilir. Bunun yanında vitamin ve mineral takviyeleri kansızlık probleminin önüne geçecektir. 

 D3 vitamini : D3 vitamini, vücudumuzun birçok önemli fonksiyonu olan çok önemli bir besleyici vitamindir. Güneş ışığı vitamini olarak da literatürde bilinen D3 vitamini, sadece gıda yolu ile elde edilmez. İnsan cildi, gün ışığını alarak D3 vitaminini üretebilmektedir. 
Fakat burada dikkat edilmesi gereken, güneş ışını altında geçirilen sürenin az olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü aşırı güneş ışınına maruz kalmak cilt bariyeri için tehlikeli olabilir. 


Ayrıca vegan beslenme şekli boyunca mutlaka vücut için ; mineral, vitamin kontrollerinin yapılması gerekiyor. Aksi takdirde çeşitli hastalıklara davetiye çıkabilir. Gerekli bitkisel besinler alındıktan sonra, doktor kontrollerinin yapılması olası bir sorunu önleyecektir. Vegan olmak, doğaya karşı büyük saygı göstergesi olsa da insan bünyesinin bu diyete adapte de çok dikkatli olması gerekmektedir. Piyasada yer alan güvenirli bir firmanın vegan vitamin takviye ürünlerini kullanmak, program uygulamasında büyük destek sağlayacaktır. 


canlı destek