Vegan Beslenme Tarzına Bakış

Vegan Beslenme Tarzına Bakış

Vegan Beslenme Tarzına Bakış

Vegan beslenmeyle ilgili olarak tüm gıdaların, nohut, mercimek, bezelye, fasulye, barbunya, sebzeler, tüm yeşil bitkiler, soya ürünleri, ceviz, fıstık,kakao, badem, fındık gibi işlem görmemiş kuruyemişler, kuru meyveler, keten tohumu yağı, ceviz yağı, fıstık yağı, fındık yağı gibi bitkisel yağlar, pirinç, yulaf, kinoa, kuskus, bulgur, mısır gibi tahıllar, bitter çikolata, tofu, soya, soya ürünleri ve bu ürünlerden yapılan pizza, köfte, hamburger, kurabiye ve tatlı türleri oluşturmaktadır .

Vegan yeme biçiminde yer alan beslenmeye ait tüm unsurlarının kategorilere ayrılması da vegan gıda pazarının büyümesi ile elde edilen, peynir türevleri, patatesli veya diğer türevlerden türetilmiş olan püreler, vegan lar için üretilen maya ve soya sütü ile yapılmış olan Vegan süt ürünleri, vegan bisküviler, vegan dondurmalar, vegan içeçekler ve kurabiyeler gibi ürünler üretilmektedir. Vegan kültürünü temsil eden beslenme biçimi yapısı gereği ile su temelli olarak oluşturulmuştur.

Veganlar için kural olan ve tüketilmesi gereken günlük su miktarı genel de günlük en az 8-10 bardak arasında bulunmaktadırlar. Vegan gıda miktarı ise 3-5 arası porsiyon sebze, 3-4 aradı porsiyon meyve ve 6-11 arasında porsiyon tahıl ürünü olacak şekildedir. Ayrıca vegan kuralı gereği , tatlılar ve çeşitli kuru yemişler az miktarlarda yenmesi şartı ile , arada bir tüketilebilmeye dikkat edilmelidir. Et, süt, peynir ana gıdaların yerine ise tüketilen tüm besinlerin 2 porsiyon ve az miktarlarda alınması , aynı şekilde de ; fasulye, nohut, mercimek gibi baklagillerde de yine aynı miktarlarda 2 porsiyon yenilmesi de insan bünyesinin ihtiyacını karşılayacak ölçüyü oluşturmasına dikkat edilmelidir.

Veganlığın özeti hayvansal olan tüm gıdalardan, giyeceklerden, ilaçlardan, ev tekstiliden kısaca herşeyden uzak durulması ve tercih edilmemesidir.

Böylelikle de hayvanların yaşama haklarının korunulacağı düşünülür. 
 


canlı destek